Cu totii am auzit de noul normativ de protectie a datelor cu caracter personal intrat in vigoare pe 25 Mai 2018. Insa putini stim care sunt efectiv masurile luate de producatorii de sisteme de securitate in vederea alinierii la acest normativ. Hikvision nu se dezminte si, de pe pozitia fruntasa de producator de sisteme de supraveghere video, defineste o noua solutie de protectie a datelor cu caracter personal.

Inainte de toate, ce reprezinta datele cu caracter personal? Datele cu caracter personal nu reprezinta altceva decat orice informatie care ajuta in mod direct sau indirect la identificarea unei persoane. Poate fi orice, de la nume complet, poza, cont de e-mail, detalii bancare, conturi de pe diferite website-uri, informatii medicale si lista poate continua.

Ce reprezinta GDPR-ul din punctul de vedere al sistemelor de supraveghere video? Conform GDPR-ului, exista entitati care sunt responsabile de operarea datelor si protectia datelor. Operatorul de date personale, companii care dispun de instalatii de supraveghere video, ar trebui sa acorde maxima atentie in ceea ce priveste identificarea, gestionarea si transferul de riscuri privind datele cu caracter personal. Cei care detin sisteme de supraveghere video, care monitorizeaza zone cu acces public (magazine, farmacii etc.), ar trebui sa-si regandeasca strategia si modul de utilizare si procesare a datelor stocate.

Solutia propusa de inginerii de la Hikvision, numita sugestiv Hikvision Privacy Protection Solution, contine trei elemente de baza: camere IP, NVR-uri dedicate si softul de management si centralizare intr-o varianta personalizata HikCentral, bineinteles in forma licentiata.Principial, sistemul este capabil sa aplice un mozaic, care poate fi fix sau dinamic, pe persoanele care au patruns in campul vizual al camerelor. Fiecare NVR poate afisa live maxim 4 canale cu mozaic-ul activat, iar comutarea din modul live normal in modul de afisare mozaic este extrem de rapida. Daca intr-o scena pe langa suspect sunt mai multe persoane, atunci sistemul poate fi configurat astfel incat la salvarea inregistrarilor in vederea predarii acestora catre organele competente sa se aplice cate un mozaic pentru fiecare persoana, mai putin pe suspect. La aceasta se mai adauga posibilitatea exportului de inregistrari cu mozaic pentru absolut toate persoanele din scena.Principiul de functionare


  • Camere IP - Responsabile pentru captarea flxurilor video si transmisia acestora la NVR-uri dedicate in vederea postprocesarii.

  • NVR-uri - Modele compatibile cu functia mozaic sunt iDS-9600NXI-I16/16S(B), iDS-9600NXI-I8/16S, iDS-7700NXI-I4/16P cu 16/32/64 canale IP, rezolutii maxime de intregistrare de 12MP, vizualizare live de la distanta cu functia mozaic activata, 4 canale cu functia mozaic dinamica activata si toate canalele cu functia mozaic fixa activata. De la nivelul NVR-urilor se poate activa functia mozaic dinamic sau fix, se afiseaza informatii referitoare la coordonatele subiectilor, precum si exportul de fisiere video mascate.


Regiuni fixe si dinamiceTehnologia mozaicului permite definirea a 2 tipuri de regiuni de mascare: fixe si dinamice. Acestea sunt definite din interfata web a NVR-urilor in functie de topologia scenei. De regula, obiectele statice pot fi protejate din punctul de vedere al confidentialitatii cu regiuni fixe. Numarul de regiuni fixe care pot fi definite din NVR este egal cu numarul de canale al acestuia. In schimb, daca exista persoane in cadru, atunci se recomanda utilizarea de regiuni dinamice. Acestea urmaresc subiectul pe intreg traseul din campul vizual al camerei pentru care s-a activat mozaicul pentru regiuni dinamice. NVR-urile suporta maxim 4 canale cu regiuni dinamice indiferent de numarul total de canale suportate.


Activarea mozaicului din interfata web a NVR-urilor


Mentionasem ca mozaicul poate fi definit din interfata web a NVR-urilor Deepinmind. Pentru aceasta, se navigheaza in meniul Configuration->Image->Mosaic Settings de unde se va activa functia mozaic pe camera selectata. Cu ajutorul mouse-ului se va trasa o zona de mascare de tipul regiune fixa, setarile sunt salvate prin apasarea butonului SAVE.Operare prin intermediul HIK-CENTRAL


HIK-CENTRAL permite activarea mozaicului pentru modul de vizualizare live precum si descarcarea de inregistrari cu aceasta protectie activa.

(1). Click Monitoring(2). Se va selecta canalul care trebuie modificat si se va afisa in full screen.


(3). Click pe optiunea Start Privacy Mask pentru activare. Aceste setari sunt valabile doar pentru vizualizarea live a imaginilor.(4). Inregistrarile sunt pastrate in clar fara mozaic activat. In conditiile in care este necesar exportul de fisiere video cu mozaicul activ, atunci se va naviga in meniul Playback. Se va selecta segmentul de interes si click pe Download.(5). Mascarea tuturor persaonelor din scena. Pentru aceasta se va activa functia Mask all tagets urmata de un click pe Edit sheltered area, iar cu ajutorul mouse-ului se vor trasa zonele de mozaic.(6). Mascarea nominala a persoanelor din scena. Pentru aceasta se va activa functia Mask Partial Targets iar o lista cu toate fetele detectate in intervalul de timp selectat vor fi afisate. Operatorul va decide daca subiectul este mascat de mozaic sau nu. Daca acesta este mascat, atunci trebuie scoasa bifa din partea dreapta-jos a snapshotului. La salvarea setarilor, segmentul de inregistrare va fi descarcat pe PC-ul local.Conditii de instalare


Cele mai bune rezultate se obtin respectand conditiile oferite de producator:


a. La instalare in interior se recomanda pozitionarea camerelor la 2 maxim 3 metri.


b. In exterior se recomanda instalarea la inaltimi cuprinse intre 4 si 8 metri.Distanta de monitorizare variaza in functie de distanta focala a lentilei. Astfel, pentru o lentila de 12mm, dinstanta maxima de monitorizare pentru care se obtin cele mai bune rezultate este de 50m, pentru 6mm la 40m, 8mm la 40m. Unghiul dintre axa optica a lentilei si planul orizontal sa depaseasca 15°.


 


 

Tip regiune

Tehnologie

Mozaic

Mozaic Live

Export video

Nivel mozaic

Seria 2 de camere IP

Fixa

-

DSP-ul camerei

Main:In clar

Sub: Mozaic

Mozaic fara comutare in imagini clare

Ajsutabil

Camere cu 2 lentiel+NVR

Dinamica si fixa

Corp uman

DSP-ul NVR-ului +biblioteca

On/Off

Mozaic cu posibilitatea comutarii in imagini clare

N/A

NVR Deepinmind

Dinamica si fixa

Corp uman

Hik Central

On/Off

Mozaic fara comutare in imagini clare

N/A


 

PRELUARE SECPRAL.RO